Bad reviews for adulting (finalizat)
Grup de suport dedicat tinerilor adulți 19-26 de ani…
Uneori, cine intră pentru prima dată la noi la centru întreabă de Mihaela Bălan. Și de multe ori li se răspunde: Misha? Pentru că așa mă cunosc copiii cu care lucrez.
Mă văd ca o persoană energică, organizată, care pune mult suflet, pasiune și multă muncă în ceea ce face, care este determinată să ducă la bun sfârșit ce a început și care se bucură alături de clienți pentru fiecare progres, fiecare realizare, fiecare pas înainte, fiecare schimbare.
Psihoterapeut individual, de cuplu și familie
Psihoterapeut individual, de cuplu și familie
Uneori, cine intră pentru prima dată la noi la centru întreabă de Mihaela Bălan. Și de multe ori li se răspunde: Misha? Pentru că așa mă cunosc copiii cu care lucrez.
Mă văd ca o persoană energică, organizată, care pune mult suflet, pasiune și multă muncă în ceea ce face, care este determinată să ducă la bun sfârșit ce a început și care se bucură alături de clienți pentru fiecare progres, fiecare realizare, fiecare pas înainte, fiecare schimbare.
Unul dintre primele lucruri de care te lovești ca psihoterapeut este diversitatea abordărilor, a tehnicilor și metodelor existente în acest domeniu vast. Și lecția cu care am plecat la drum în urma pregătirii profesionale este faptul că cel mai important este să crezi în ceea ce faci și ce aplici și să te regăsești în acel lucru.
De aceea, în practica psihologică am preluat elementele cu care am rezonat din fiecare abordare studiată, fie acestea din terapie de familie – sistemică, structurală, narativă, strategică, colaborativă, focusată pe soluții sau pe atașament – sau din psihotraumatologie sau terapie ABA.
Pentru mine, relația terapeutică este baza unui proces psihoterapeutic și nu cred în “rețete” universal valabile. De aceea pun accentul pe a cunoaște persoana sau persoanele care se află în fața mea, pe a le înțelege nevoile individuale și ale sistemului și pe a personaliza abordarea pentru fiecare caz în parte.
De asemenea, consider importantă comunicarea în relația terapeutică și acest lucru presupune din nou adaptare la clientul care se află în fața mea. Dacă cu un adult sau adolescent poți sta pe canapea sau fotoliu și discuta, cu un copil pentru a comunica trebuie să folosești instrumentele principale pe care acesta le are – jocul, desenul și poveștile – și acest lucru mă aduce de cele mai multe ori pe covor, lângă el.
Psihoterapia de familie pentru mine înseamnă să privești sistemul – cu relațiile dintre membrii, rolurile fiecăruia, granițe, reguli, traume, factori protectivi, ce aduce fiecare în sistem și ce preia de acolo. Sistemul nu înseamnă doar familie – suntem în permanență parte dintr-un cumul de sisteme – familia de origine, actuală, cuplu, prieteni, colegi de muncă, vecini, etc.
De aceea conceptele acestui tip de terapie se pretează indiferent dacă în cabinet este prezent un adult, un copil, un cuplu sau o familie cu 15 persoane. Iar pentru mine, o imagine de referință este faptul că dacă ai în fața ta o serie de rotițe intercalate, este suficient să înceapă una să se învârtă, pentru a porni întregul sistem.
Sunt psihoterapeut cu drept de liberă practică, autonom, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Am urmat o formare în psihoterapia de familie în cadrul Centrului de Formare și Terapie pentru Copil, Cuplu și Familie și un master pe Psihotraumatologie și Asistare Psihologică în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației din București. Îmi desfășor activitatea din anul 2014 în cabinetul individual de psihologie, iar din 2015 am fondat împreună cu colegele mele Asociația On Institute.
De când eram mică am fost pasionată de copii și m-am implicat în voluntariate care erau orientate în această direcție – de la lucrul cu copii de 6 luni – 1 an abandonați în spitalele din București, la predarea limbii engleze pentru tineri cu dizabilități mentale și vizuale din școlile speciale. Urmând acest drum natural, am decis să studiez psihologia și, după terminarea Facultății de Psihologie și Științele Educației, specializarea psihologie, am avut de ales direcția în care să mă dezvolt în continuare.
Pentru că experiența de până atunci îmi arătase faptul că implicarea familiei în creșterea și dezvoltarea unui copil este extrem de importantă și că mediul familial este cel din care ne preluăm mai târziu ca adulți „bagajul” de informații și emoțional care ne formează, am ajuns astfel să îmi doresc să abordez întregul sistem familial, de la cuplu, bunici, adolescenţi la copii, dar și individual în cadrul contextului familial.
Încă din 2011, în timpul formării ca psihoterapeut, am lucrat atât ca terapeut ABA cu copii cu tulburări de dezvoltare, cât și la o fundație cu familii defavorizate, unde m-am lovit cel mai des de violența domestică şi diferite traume, astfel apărând și dorința de specializare în domeniul psihotraumatologiei și al terapiei comportamentale.
În primul rând vreau să-i mulţumim Mihaelei, atât eu, cât şi soţia mea, pentru profesionalism. Am apelat la aceste servicii pentru a veni în ajutorul băiatului nostru, ca urmare a fost o terapie de familie. Nici nu bănuiam că aceste şedinţe ne vor ajuta pentru relaţia de familie.
Cu ajutorul Mihaelei am reuşit să ne deschidem sufletele, să comunicăm mai mult. Am reuşit să ne descărcăm sufletește, să vorbim despre amintiri şi trăiri din copilărie, pe care le ţineam în suflet şi care de fapt nu realizam că ne-au afectat atâţia ani şi ne afectau în continuare.
Am reușit să conștientizăm şi ceea ce ne face rău în prezent şi în primul rând să luăm atitudine, chiar dacă acest lucru deranja în jurul nostru. Ne-am impus să nu mai ţinem în noi nimic, când ne deranjează ceva să le spunem oamenilor. Până acum nu am făcut acest lucru pentru a nu deranja, ne gândeam întâi la ceilalţi, nicidecum la noi.
Am încercat să îndepărtăm tot ceea ce ne face rău… lucruri, dar mai ales persoane. Am învăţat să ne gândim în primul rând la noi, să ne punem pe noi pe primul loc şi să nu mai încercăm să-i mulţumim pe alţii. Pe scurt…să nu mai avem nici o aşteptare de la nimeni, să luăm oamenii aşa cum sunt.
Am realizat că în viaţă lucrurile nu se întâmplă când vrem noi, ci atunci când trebuie. Şi foarte important, nimic în viaţă nu este întâmplător, totul se întâmplă cu un rost… dar de multe ori lucrurile neînţelegându-le pe moment.
Pe scurt, ne-am redescoperit pe noi înşine. Cu înţelegere şi multă dragoste se poate trece mult mai ușor peste orice obstacol. Să realizăm că trebuie să acordăm mai mult timp familiei şi în primul rând să ne bucurăm de ceea ce avem.
Am realizat că în viaţă cel mai important lucru este familia, relaţia noastră de cuplu şi în primul rând relaţia cu băiatul nostru. Părinţii trebuie să-şi încurajeze copilul indiferent de drumul pe care îl urmează acesta … și, mai ales, să fie alături de el.
În concluzie, cu ajutorul Mihaelei am reuşit după un an de zile de suferinţă sufletească foarte mare, în care am simţit că ni s-a “rupt lumea de sub picioare” să ne schimbăm viaţa, să vedem lucrurile cu alţi ochi !!!
Pe scurt suntem din nou o familie fericită, alături de copilul nostru!!!
(M., 53 de ani)
Când m-am hotărât să merg la psiholog mă aflam într-o etapă emoţională şi mentală care, din punctul meu de vedere, nu mai suporta amânare, fără ajutorul unui specialist… Aşa am ajuns la cuvintele nepoatei: “trebuie să accepți ajutorul celor din jur”……generaţia tânără, generaţie de la care putem învăţa multe, dacă vrem. Aşa am ajuns să o cunosc pe Domnişoara Mihaela.
O persoană care te primeşte cu cel mai cald zâmbet, încât ai impresia că te duci în vizită la o prietenă ce te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi.
Deci pornind de la problemele emoţionale ale fiului nostru am ajuns la terapia în familie….. așa am reuşit să ne deschidem sufletul și gândirea, să avem curajul să spunem partenerului de viaţă că am obosit, că ne dorim şi altceva …. Şi în concluzie să realizăm că o parte din vină, în ceea ce priveşte reacţiile copilului, provin din vina noastră, din grija exagerată şi din dorinţa ca el să nu sufere şi să nu simtă greutăţile, am ajuns să-i facem rău. Adolescenţa este cea mai frumoasă perioadă a unui tânăr, dar trebuie ca părinţii să realizeze că a sosit momentul în care puiul trebuie să-şi ia zborul.Mihaela Bălan mi-a schimbat radical viaţa, persoana care m-a învăţat să am încredere în mine, să mă iubesc, să am curajul să spun “nu” şi “eu vreau”… de atunci viaţa mea a luat o întorsătură de 180°.
Sunt un om nou, sunt un om fericit, am învăţat să am încredere în mine… încep să învăţ să mă cunosc mai bine, dar, nu în ultimul rând, am ajuns să mă iubesc!
Pentru mine, acele şedinţe de cuplu și familie au fost salvarea familiei mele.
Mulţumesc dra. Mihaela !!!
(M., 52 de ani)
Alexuțu s-a născut pe 18 august 2014. La 2 ani nu răspundea la nume sau la solicitări. Nu se uita unde i se arăta, nu putea să folosească cuvinte pentru a comunica. Am mers imediat la un control neuropsihiatric. A fost diagnosticat cu TSA (tulburare din spectrul de autism). Comunicarea diagnosticului, deși a fost extrem de dureroasă și devastatoare a fost un pas necesar pentru începerea recuperării lui. Importanța diagnosticării precoce a tulburării din spectrul de autism și începerea terapiei imediate duc spre o recuperare foarte bună. Alex progresează în mod semnificativ, dar drumul spre recuperare lui continuă încă. Elementul cheie pentru recuperarea copiilor cu autism este precocitatea diagnosticului și a intervenției terapeutice. Bineînțeles, calitatea intervenției rămâne esențială.
De aceea, nu cred că există suficiente cuvinte care să mă ajute să-i mulțumesc terapeutei lui Alex, Mișa-“Mita”, pentru evoluția excelentă a băiețelului meu. Toate datorate profesionalismului ei care a lucrat cu el de la 2 ani și 2 luni. Sunt impresionată de răbdarea, creativitatea și pasiunea ei. Suntem foarte optimiști având în vedere progresele foarte mari, care nu au încetat de atunci, realizate de Alexuțu cu ajutorul Mihaelei
(D., mama lui Alex, 6 ani)
Am un băiețel de 9 ani cu probleme de dezvoltare și note de autism și colaborez cu această asociație de 5 ani. Prin sesiunile de grup la centru o perioadă și intens prin ședințele de terapie de 2-3 ori pe săptămână a câte 2 ore alături de Mihaela, iar apoi, mai târziu, cu shadowing la clasă, băiețelul meu a reușit să aibă încă din primele luni o dezvoltare accelerată, reușind de la nonverbal, probleme de comportament și emoții, să ajungă aproape un copil tipic, integrat în școala de stat. Continuăm sesiunile pentru gestionarea emoțiilor, colaborarea în grup și probleme de anxietate și deficit de atenție.
Apreciez foarte tare profesionalismul, răbdarea și candoarea de care au dat dovadă și recomand cu drag și încredere.
(R., mama lui C., 9 ani)
Experiența noastră cu Mihaela a fost minunată, iar progresul băiețelului s-a văzut după primele ședințe. Nu mai vorbesc de faptul că Eric a ajuns să o îndrăgească și mergea de plăcere la terapie. 😊
Așa că, o recomandăm cu mare, mare drag.
(I., mama lui Eric, 4 ani)
În primul rând vreau să-i mulţumim Mihaelei, atât eu, cât şi soţia mea, pentru profesionalism. Am apelat la aceste servicii pentru a veni în ajutorul băiatului nostru, ca urmare a fost o terapie de familie. Nici nu bănuiam că aceste şedinţe ne vor ajuta pentru relaţia de familie.
Cu ajutorul Mihaelei am reuşit să ne deschidem sufletele, să comunicăm mai mult. Am reuşit să ne descărcăm sufletește, să vorbim despre amintiri şi trăiri din copilărie, pe care le ţineam în suflet şi care de fapt nu realizam că ne-au afectat atâţia ani şi ne afectau în continuare.
Am reușit să conștientizăm şi ceea ce ne face rău în prezent şi în primul rând să luăm atitudine, chiar dacă acest lucru deranja în jurul nostru. Ne-am impus să nu mai ţinem în noi nimic, când ne deranjează ceva să le spunem oamenilor. Până acum nu am făcut acest lucru pentru a nu deranja, ne gândeam întâi la ceilalţi, nicidecum la noi.
Am încercat să îndepărtăm tot ceea ce ne face rău… lucruri, dar mai ales persoane. Am învăţat să ne gândim în primul rând la noi, să ne punem pe noi pe primul loc şi să nu mai încercăm să-i mulţumim pe alţii. Pe scurt…să nu mai avem nici o aşteptare de la nimeni, să luăm oamenii aşa cum sunt.
Am realizat că în viaţă lucrurile nu se întâmplă când vrem noi, ci atunci când trebuie. Şi foarte important, nimic în viaţă nu este întâmplător, totul se întâmplă cu un rost… dar de multe ori lucrurile neînţelegându-le pe moment.
Pe scurt, ne-am redescoperit pe noi înşine. Cu înţelegere şi multă dragoste se poate trece mult mai ușor peste orice obstacol. Să realizăm că trebuie să acordăm mai mult timp familiei şi în primul rând să ne bucurăm de ceea ce avem.
Am realizat că în viaţă cel mai important lucru este familia, relaţia noastră de cuplu şi în primul rând relaţia cu băiatul nostru. Părinţii trebuie să-şi încurajeze copilul indiferent de drumul pe care îl urmează acesta … și, mai ales, să fie alături de el.
În concluzie, cu ajutorul Mihaelei am reuşit după un an de zile de suferinţă sufletească foarte mare, în care am simţit că ni s-a “rupt lumea de sub picioare” să ne schimbăm viaţa, să vedem lucrurile cu alţi ochi !!!
Pe scurt suntem din nou o familie fericită, alături de copilul nostru!!!
(M., 53 de ani)
Când m-am hotărât să merg la psiholog mă aflam într-o etapă emoţională şi mentală care, din punctul meu de vedere, nu mai suporta amânare, fără ajutorul unui specialist... Aşa am ajuns la cuvintele nepoatei: “trebuie să accepți ajutorul celor din jur”……generaţia tânără, generaţie de la care putem învăţa multe, dacă vrem. Aşa am ajuns să o cunosc pe Domnişoara Mihaela.
O persoană care te primeşte cu cel mai cald zâmbet, încât ai impresia că te duci în vizită la o prietenă ce te cunoaşte mai bine decât te cunoşti tu însuţi.
Deci pornind de la problemele emoţionale ale fiului nostru am ajuns la terapia în familie….. așa am reuşit să ne deschidem sufletul și gândirea, să avem curajul să spunem partenerului de viaţă că am obosit, că ne dorim şi altceva …. Şi în concluzie să realizăm că o parte din vină, în ceea ce priveşte reacţiile copilului, provin din vina noastră, din grija exagerată şi din dorinţa ca el să nu sufere şi să nu simtă greutăţile, am ajuns să-i facem rău. Adolescenţa este cea mai frumoasă perioadă a unui tânăr, dar trebuie ca părinţii să realizeze că a sosit momentul în care puiul trebuie să-şi ia zborul.Mihaela Bălan mi-a schimbat radical viaţa, persoana care m-a învăţat să am încredere în mine, să mă iubesc, să am curajul să spun “nu” şi “eu vreau”… de atunci viaţa mea a luat o întorsătură de 180°.
Sunt un om nou, sunt un om fericit, am învăţat să am încredere în mine... încep să învăţ să mă cunosc mai bine, dar, nu în ultimul rând, am ajuns să mă iubesc!
Pentru mine, acele şedinţe de cuplu și familie au fost salvarea familiei mele.
Mulţumesc dra. Mihaela !!!
(M., 52 de ani)
Alexuțu s-a născut pe 18 august 2014. La 2 ani nu răspundea la nume sau la solicitări. Nu se uita unde i se arăta, nu putea să folosească cuvinte pentru a comunica. Am mers imediat la un control neuropsihiatric. A fost diagnosticat cu TSA (tulburare din spectrul de autism). Comunicarea diagnosticului, deși a fost extrem de dureroasă și devastatoare a fost un pas necesar pentru începerea recuperării lui. Importanța diagnosticării precoce a tulburării din spectrul de autism și începerea terapiei imediate duc spre o recuperare foarte bună. Alex progresează în mod semnificativ, dar drumul spre recuperare lui continuă încă. Elementul cheie pentru recuperarea copiilor cu autism este precocitatea diagnosticului și a intervenției terapeutice. Bineînțeles, calitatea intervenției rămâne esențială.
De aceea, nu cred că există suficiente cuvinte care să mă ajute să-i mulțumesc terapeutei lui Alex, Mișa-“Mita”, pentru evoluția excelentă a băiețelului meu. Toate datorate profesionalismului ei care a lucrat cu el de la 2 ani și 2 luni. Sunt impresionată de răbdarea, creativitatea și pasiunea ei. Suntem foarte optimiști având în vedere progresele foarte mari, care nu au încetat de atunci, realizate de Alexuțu cu ajutorul Mihaelei
(D., mama lui Alex, 6 ani)
Am un băiețel de 9 ani cu probleme de dezvoltare și note de autism și colaborez cu această asociație de 5 ani. Prin sesiunile de grup la centru o perioadă și intens prin ședințele de terapie de 2-3 ori pe săptămână a câte 2 ore alături de Mihaela, iar apoi, mai târziu, cu shadowing la clasă, băiețelul meu a reușit să aibă încă din primele luni o dezvoltare accelerată, reușind de la nonverbal, probleme de comportament și emoții, să ajungă aproape un copil tipic, integrat în școala de stat. Continuăm sesiunile pentru gestionarea emoțiilor, colaborarea în grup și probleme de anxietate și deficit de atenție.
Apreciez foarte tare profesionalismul, răbdarea și candoarea de care au dat dovadă și recomand cu drag și încredere.
(R., mama lui C., 9 ani)
Experiența noastră cu Mihaela a fost minunată, iar progresul băiețelului s-a văzut după primele ședințe. Nu mai vorbesc de faptul că Eric a ajuns să o îndrăgească și mergea de plăcere la terapie. 😊
Așa că, o recomandăm cu mare, mare drag.
(I., mama lui Eric, 4 ani)
Scrie un email sau mă poți contacta telefonic.
Articole, evenimente, campanii, ateliere de dezvoltare personală și grupuri de suport
Momentan nu există articole disponibile.
Momentan nu există ateliere de dezvoltare personală disponibile.
Momentan nu există ateliere de dezvoltare personală disponibile.
Momentan nu există ateliere de dezvoltare personală disponibile.
Bad reviews for adulting (finalizat)
Grup de suport dedicat tinerilor adulți 19-26 de ani…
You, I, and an Umbrella (finalizat)
Support Group for Individuals Who Are in a Couple…
Tu, eu și-o umbrelă (finalizat)
Grup de suport pentru persoanele care se află într-o relație de cuplu…
Rezervă-ți locul la Conferința și ateliere #CuEa, avem locuri limitate: