Ce înseamnă #CuEa?

banner1-mob
banner1-mob

#CuEa este o campanie despre viaţa trăită în jurul depresiei, un proiect care își propune psihoeducarea publicului larg în privința relaționării cu persoanele care suferă de depresie.

#CuEa este menită să îmbunătățească calitatea vieții, atât a celor care sunt afectați de depresie, cât și a celor aflați în jurul acestora prin mijlocirea accesului la resursele exterioare, prin implicarea activă și conștientizarea resurselor interioare ale fiecăruia.

#CuEa va facilita accesul oamenilor la informații concrete și practice legate de tulburările depresive, la formele de ajutor care pot fi oferite și noi strategii în abordarea persoanelor care suferă de depresie sau a celor cu risc suicidar.

#CuEa va oferi un spațiu în care fiecare să poată vorbi deschis despre asta, să primească sprijinul necesar și va facilita contexte în care oamenii să interacționeze prin oferirea de grupuri de suport și crearea unei comunități online care ne dorim să crească în timp.

1. Conferințele “Viața #CuEa”

Campania începe în luna martie printr-o serie de conferințe și ateliere lunare adresate celor care au în jurul lor o persoană care suferă de depresie – de la membri ai familiei, prieteni la colegi sau angajați. 

Conferințele vor avea o durată de o oră și jumătate, vor avea ca invitat un psihoterapeut specializat pe domeniul respectiv și vor fi urmate de câte două ateliere practice, a câte o oră și jumătate, în care să sedimentăm informațiile oferite și să punem bazele unor noi tehnici și strategii de abordare a persoanelor cu depresie.

Deoarece locurile la conferință și ateliere sunt limitate, vă rugăm să vă înscrieți completând acest formular.

De asemenea, pentru tematica conferințelor și atelierelor, precum și perioada de desfășurare, puteți accesa calendarul campaniei

2. Grupuri de suport

Începând cu luna mai, dăm startul la două grupuri de suport, primul fiind orientat către persoanele care au în jurul lor pe cineva apropiat afectat de depresie, iar cel de-al doilea pentru cei care se confruntă cu tematica suicidului – fie au pierdut pe cineva drag, fie au persoane în jurul lor care au avut tentative de suicid. 

Grupurile de suport se vor întâlni bilunar, pe o perioadă de 6 luni. Pentru detalii despre desfășurarea acestora puteți urmări pagina de calendar sau puteți să ne scrieți pentru a vă putea anunța atunci când vom începe perioada de înscrieri. 

Găsiți mai multe detalii despre campanie aici, iar pentru calendarul desfășurării conferințelor, atelierelor și grupurilor de suport găsiți informații aici.

De ce #CuEa?

Depresia este considerată a fi boala secolului XXI. Conform OMS, aproximativ 330 de milioane de persoane suferă de această tulburare, numărul fiind în creștere de la an la an. Foarte îngrijorător este și faptul că principala cauză a decesului la tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani este suicidul. În România, peste 2 milioane de români sunt afectați. (sursa: World Health Organization www.who.int).          

“Depresie” este un cuvânt care a devenit tot mai frecvent utilizat în limbajul familiar atunci când se exprimă o anumită stare de tristețe, suferință, inacțiune, lipsă a voinței, ori a motivației. Din punct de vedere clinic, depresia este termenul folosit în tulburările depresive și fiecare dintre ele are un spectru larg de simptome. 

O suferință emoțională poate să fie intruzivă și totuși să ne putem continua să ne respectăm programul zilnic cu tot ceea ce implică acesta. În schimb, depresia poate fi intruzivă și să ducă o persoană “dincolo de margine”. De multe ori se face confuzie între depresie și lene sau lipsa de mobilizare, iar aceasta adâncește și mai tare sentimentul de neputință și deconectarea de la viața socială.

Depresia nu afectează doar persoana în cauză, ci atât viața persoanelor din jur, mediul profesional, cât și întreaga societate prin dificultățile de relaționare, de finalizare a sarcinilor, responsabilităților, a programului zilnic, dar și prin trauma colectivă care apare ca urmare suicidului  

Manifestările depresiei în planul familial sau al relațiilor de cuplu și prietenie produc un dezechilibru puternic între cei care suferă de această boală și cei din jurul lor, prin înstrăinarea emoțională, lipsa satisfacției în relație, sentimente de vinovăție, rușine, furie și abandon. În stadiul cel mai grav, se poate ajunge la suicid, fapt ce devastează viețile celor implicați și marchează negativ societatea.

Dacă privim din perspectiva locului de muncă, persoanele care suferă de depresie duc o luptă zilnică pentru a-și putea duce la bun sfârșit sarcinile. Eficiența angajaților, dar și întregul mediu de lucru și relațiile intercolegiale, sunt afectate. Eforturile colegilor și ale managementului de a trata situația duc de cele mai multe ori la efecte negative asupra persoanei în cauză, chiar și în ciuda celor mai bune intenții.

Observațiile de mai sus au condus la dorința de a transmite celor care se confruntă cu aceste situații:

 noi strategii sau moduri de a aborda depresia;
 sprijinul emoțional potrivit;
 cu cine să ia legătura pentru a cere ajutor;
 ce au de făcut în situații limită precum amenințări sau tentative de suicid.  

Ne dorim prin acest proiect să obținem:

  • îmbunătățirea relațiilor și calității interacțiunilor dintre beneficiari și persoanele din jurul acestora;
  • facilitarea productivității companiilor prin asigurarea unui sprijin psihologic potrivit persoanelor afectate;
  • crearea unei minime rețele de suport, care să susțină ideea unei comunități dedicate pentru această cauză;
  • creșterea ratei de apelare la ajutor de specialitate;
  • prevenirea factorilor favorizanți depresiei;
  • creșterea nivelului de înțelegere al diferenței dintre normal și patologic.

Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături în acest proces și să urmăriți în continuare site-ul On Institute și pagina de Facebook pentru a fi la curent cu ultimele informații și cu articolele pe care le vom pregăti pe acest subiect. Așteptăm de asemenea să ne scrieți experiențele voastre, dorindu-ne să punem bazele unei comunități online adresate subiectului depresiei, în care să găsiți atât informațiile necesare, cât și sprijin și înțelegere.. 

Vă invităm la Conferințele “Viața #CuEa” și atelierele gratuite ce se desfășoară la Nod Makerspace. Locurile sunt însă limitate, de aceea vă rugăm să ne confirmați că ne veți fi alături prin completarea formularului și bifarea opțiunilor dorite: