De ce FeminIntim ?
Știai că femeile se plimbă mai des, mănâncă mai puțin, socializează mai mult, dansează mai mult și flirtează mai mult atunci când sunt la ovulație ? Sau că fiecare etapă menstruală schimbă chimia creierului tău de la săptămână la săptămână, pe parcursul unei luni ?
Rușinea cu care era abordat subiectul menstruației și lipsa informării corecte, au influențat relația femeilor cu corpul lor, fie prin deconectare fie prin respingere Astăzi, tot mai multe femei încep să recunoască frumusețea felului în care sistemul lor reproducător le întreține vitalitatea, le stimulează creativitatea și inspirația precum și felul în care le pregătește lună de lună pentru a cuibări o viață.
Studiile din prezent asupra fluctuației hormonilor de estrogen și progesteron pe parcursul unei luni, arată că aceștia au o influență semnificativă în felul în care ne comportam, ce putem face și cum ne simțim.
Menstruația presupune patternuri hormonale distincte, corespunzătoare fazelor menstruale, fiecare dintre acestea accentuând anumite capabilități naturale.
În cadrul grupului de suport FeminIntim ne vom adresa stilului de viață, hormonilor, comportamentului alimentar și schimbărilor corporale în funcție de cele patru faze menstruale și anume faza foliculară, ovulația, luteală și menstruația.
When bad hormones happen to good women ( Alisa Vitty )
“Glandele endocrine controlează prin secreția de hormoni următoarele funcții: creșterea, metabolismul, somnul, lactația, stresul, schimbările de dispoziție, ciclurile somn-veghe, sistemul imunitar, reproducerea, lupta, abandonul, pubertatea, creșterea copiilor și sexul. Scopul lor este e să ne aducă înapoi la starea normală atunci când lucrurile scapă de sub control.”
(Randi Hutter Epstin, Excitat. Istoria hormonilor și modul în care controlează aproape totul, pg 25, Editura Colecția de Știință, 2019)Hormonii sunt calea prin care mintea îi vorbește corpului, iar în cazul femeilor, este cu atât mai important să se împrietenească cu acest sistem datorită fluctuațiilor mari pe parcursul fazelor menstruale. Aceștia influențează totul, de la reacții ale pielii, la crampe, iritabilitate, fluctuații ale menstruației, fertilitate, apetit sexual sau pofta de mâncare, nu doar în perioada adultă, matură a corpului nostru, ci chiar din copilărie și adolescență.
Desigur, hormonii au un rol esențial în relația sexuală cu partenerii, relația cu sexualitatea proprie, sistemul emoțional, comportamentul, precum și imaginea corporală. Totuși, este important să ne cunoaștem influențele trecutului personal, pentru a înțelege impactul cauzelor exterioare (principiile familiei de origine, modelul de feminitate/masculinitate oferit de părinți, modul de reacție la stres) asupra posibilelor dezechilibre din prezent.
Tulburările menstruale, cu paleta largă de manifestări, pot apărea în viața oricărei femei ca o consecință la:
- Vulnerabilități genetice și biologice
- Traume fizice și/sau emoționale
- Presiunea de a fi cât mai productivă acasă și în plan profesional
- Preocuparea exagerată față de aspectul fizic
- Utilizarea frecventă a dietelor
- Modelul de feminitate învățat în familie
- Relația emoțională cu corpul
- Dorința de a avea sau nu copii
Tulburările menstruale, precum și bolile aparatului genital, pot oferi informații valoroase despre ceva din viața noastră ce nu ne face bine. Poate fi vorba de relații, felul cum ne ingrijim de nevoile noastre, activitatea profesională sau conflicte interioare recurente. Fixatia asupra anumitor părți ale corpului nostru, precum și dorința de a fi altfel decât suntem se resimte ca o auto agresiune asupra propriului corp, ducând în același timp la un profund sentiment de neajutorare și neputință.
Cui se adresează ?
Acest grup se adresează oricărei femei care vrea să știe mai bine ce se întâmplă în corpul ei din punct de vedere al ciclului hormonal și emoțional, precum și acelora care suferă de diferite tulburări menstruale sau boli ale aparatului genital feminin.
Pe ce ne vom focusa ?
- Întâlnirea cu corpul în funcție de cele patru stadii ale ciclului
- Cum ajung să simt menstruația ca fiind parte din mine și nu ca ceva ce mă controlează ?
- Cum vin în întâmpinarea nevoilor corpului meu
- Ce amintiri se ascund în spatele simptomelor mele
- Efectele psihologice în tulburările menstruale și în bolile aparatului genital feminin
- Rolul sistemului imunitar în menținerea stării de sănătate
- Hormonii și stresul psihologic
- Menstruația în dinamica sexuală
Când și unde au loc întâlnirile?
Vor fi 8 ședințe săptămânale în fiecare marți de la ora 18:30 la 20:00, începând cu data de 15 martie.
Înainte de începerea grupului, organizăm cate o întâlnire individuală online cu fiecare participant. Acestea se se vor desfășura în perioada 8-12 martie.
Ședințele se vor desfășura online, prin intermediul aplicației Zoom
Numărul de participanți este limitat la 7 persoane
Cine sunt facilitatorii?
Isabela Stanciu – Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie și terapie Ericksoniană
Iulia Adelina Bardar – Consilier psihologic și psihoterapeut în formare Specializat în: Evaluarea și consilierea experențială a copilului, adolescentului, cuplului și a familiei; Terapii Scurte Colaborative Orientate pe Resurse și Soluții; Psihoterapia Integrativă a Traumei, Psihotraumatologie multigenerațională și metoda intenției; Terapie contextual modulară
Care este taxa de participare?
Costul total este de 960 de lei de persoană și include toate cele 8 ședințe
Plata poate fi realizată în 3 tranșe astfel:
200 de lei la înscriere
380 de lei până pe 29.03.2021
380 de lei până pe 26.04.2021
Te așteptăm cu drag!
Pentru înscrieri, accesează formularul de mai jos până pe 5.03.2021: