Grup de Suport Psihosomatică
“Mintea mea poate nu-și amintește, dar corpul meu ține scorul” (Saxe, 1994)
Ce este psihosomatica?
Abordarea psihosomatică în psihoterapie se referă la relația dintre minte (etim. psyche) și corp (etim. corp).
Mintea este elementul care ne permite să fim conștienți de experiențele noastre, să gândim și să simțim, iar în corp se sedimentează realitatea. Aici se ține seama de ceea ce se întâmplă în noi și de influențele mediului asupra noastră.
Emoțiile sunt descărcări chimice ale sistemului nervos și totodată calea prin care mintea îi vorbește corpului. Ele influențează – și sunt influențate – de funcționarea organelor noastre și a sistemului imunitar. Când emoțiile sunt reprimate, corpul este dezarmat în fața afecțiunilor fizice care pot fi de diferite grade de intensitate.
Când mintea este copleșită de emoții și nu mai poate face față în plan psihic, corpul produce direct sau indirect simptome fizice sau boli.
De multe ori se întâmplă ca relația dintre minte și corp să nu mai fie atât de bine definită și să pierdem legătura cu una sau cu cealaltă.
Manifestările psihosomatice au o paletă largă de exprimare; ele pot varia de la reacții fizice la ceva emoțional care se întâmplă în prezent, până la boala apărută în urma unei perioade lungi de trăiri afective intense.
Amintim aici câteva dintre reacțiile fizice la suprastimularea sistemului nervos, în funcție de nivelul lor de cronicizare:
- reacții tipice la situații stresante comune: palpitații, tremur, modificări ale vocii, paloarea sau roșeața pielii, etc.
- tulburări psihosomatice (afecțiuni clinice care sunt mai intense, depășesc firescul și unde nu se găsește un substrat organic): cefalee, crize de tahicardie, scaune diareice, tulburări de dinamică sexuală, mâncărimi ale pielii, strănuturi repetate, cascade de tuse faringiană, etc.
- tulburării patologice în care medicina colaborează cu psihoterapia pentru a regla manifestările bolii: ulcerul, astmul bronșic, afecțiuni ale pielii, bolile autoimune, bolile sistemului endocrin, hipertensiune arterială, tulburări din sfera sexuală și ginecologică.
“Mânia, de pildă, contractă inima, iar sentimentele bune o dilată; fiecare sentiment guvernează un organ; dacă simultan și sufletul este în flăcări, el consumă trupul.” (Hipocrate 1839)
Cui i se potrivește acest grup de suport?
Grupul de suport se adresează persoanelor care doresc să înțeleagă, să depisteze și să acceseze factorii psihologici care au dus la un dezechilibru în corp.
Enumerăm o parte din tulburările care pot fi abordate în cadrul întâlnirilor:
- Efectele stresului
- Anorexia nervoasă și bulimia nervoasă
- Afecțiuni gastrointestinale
- Obezitatea
- Afecțiuni ale pielii
- Afecțiuni cardiovasculare
- Afecțiuni respiratorii
- Afecțiuni osteomusculare
- Durerea de cap
- Bolile autoimune
- Tulburări somatoforme
- Dereglări hormonale
- Tulburări din sfera sexuală
- Afecțiuni ginecologice/urologice
Care este modul de lucru?
Grupul de suport reprezintă un spațiu securizant unde ne întâlnim pentru a ne împărtăși experiențele legate de simptome fizice și emoționale. Fie că este vorba de semnale fizice mai ușor de gestionat sau de boli care nu-și găsesc rezolvarea doar prin abordarea medicală, acest grup te poate sprijini în procesul de recuperare.
Cu o săptămână înaintea primei ședințe de grup, fiecare participant va avea o întâlnire online individuală cu unul dintre facilitatori pentru a culege date importate despre istoric, manifestări ale afecțiunii și trasarea obiectivelor. În acest fel, avem ocazia să cunoaștem particularitatea fiecărei persoane din grup.
În cadrul întâlnirilor de grup, folosim tehnici din psihoterapia integrativă a traumei, a celei prin joc și dramaterapie, hipnoza clinică și terapie ericksoniană, psihoterapie cognitiv comportamentală.
Astfel, țintim:
- creșterea conștientizării, flexibilității și expresivității corporale
- exprimarea conflictelor emoționale care au fost puse „sub preș”
- reglarea emoțională și refacerea echilibrului dintre minte și corp
- dezvoltarea unor abilități noi de gestionare a situațiilor de viață dificile
- dezvoltarea unei relații armonioase cu propriul corp care implică atenția constantă către semnalele/ nevoile sale și nu doar când intervine o dereglare
- învățarea unor tehnici de relaxare corporală
Când și unde au loc întâlnirile?
- Vor fi 8 ședințe săptămânale în fiecare marți de la ora 18:30 la 20:00, începând cu data de 1 decembrie
- Întâlnirile individuale online se vor desfășura în săptămâna 23-29 noiembrie
- Ședințele se vor desfășura online, prin intermediul aplicației Zoom
- Numărul de participanți este limitat la 10 persoane
Care este taxa de participare?
- Costul total este de 960 de lei de persoană și include toate cele 8 ședințe
- Plata poate fi realizată în 3 tranșe astfel:
- 200 de lei la înscriere
- 380 de lei până pe 14.12.2020
- 380 de lei până pe 25.01.2021
Cine sunt facilitatorii?
Mara Crăciunescu – Psiholog Clinician, Psihoterapeut în Psihoterapia Integrativa a traumei, Terapie prin joc și dramaterapie
Isabela Stanciu – Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie și terapie Ericksoniană
Acesta este un proiect marca Asociației On Institute. Pentru mai multe detalii despre noi, ceea ce facem și grupurile noastre de suport, intră pe site-ul www.oninstitute.ro sau contactează-ne pe pagina de facebook sau prin e-mail la contact@oninstitute.ro.
Te așteptăm cu drag!
Pentru înscrieri completați formularul de mai jos până pe 20.11.2020: